Sinds 2011 ben ik één van de vrijwillige pontschippers van de zonnepont Jacob Petrus bij Kingmatille tussen Dronryp en Franeker. Heen en weer in het Van Harinxmakanaal tussen 2 steigers, een afstand van ± 300 m.
Ik had nooit gedacht dat zo leuk te vinden, iedereen aan boord heeft altijd een goed humeur.
In 2014 heb ik het initiatief genomen om een zonnepontje te beginnen in de zeehaven van Harlingen.
Voor de Harlinger zonnepont Jonge Seun - zie foto - heb ik het besturings-/aandrijvingssysteem ontworpen, de bouw begeleid en het Handboek Pontschipper gemaakt.
De Jonge Seun vaart sinds 2018 met ± 50 vrijwilligers door de zeehaven, meestal rondjes langs 3 steigers, een afstand van ± 1 km.
De pontjes worden geëxploiteerd door stichtingen en voor beide heb ik bidbooks gemaakt om subsidieverstrekkers en sponsors te benaderen.
Onze ervaringen, inclusief schades en schandes, zijn vrij beschikbaar voor anderen die ook zo'n project willen beginnen. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, dat spaart kosten en gemeenschapsgeld.
Aluminium zonnepont Jonge Seun
Maximum aantal passagiers excl. bemanning: 12.
Bemanning: schipper en co-schipper (afwisselend).
Ontwerp: Arend Lambrechtsen Naval Engineering, Sneek.
Rompvorm speciaal ontworpen voor varen op ruw water tegen een zo laag mogelijk stroomverbruik.
Bouwer: Afd. Maritieme Techniek van ROC Friese Poort, Sneek.
Lengte: 8,5 m, breedte: 3,5 m, waterverplaatsing ± 3,5 ton.
Besturings-/aandrijvingssysteem: 2 Torqeedo 4 kW podmotoren op hartlijn schip sturen gekoppeld tegengesteld over 180 graden.
Stuwrichting en vermogen per motor regelbaar, waardoor zeer kort draaien en dwars varen mogelijk is en een aparte boegschroef niet nodig is.
Maximum snelheid, 11,5 km/u, dwars varend 3,5 km/u.
Statische trekkracht per motor: 86 kg.
Zonnepanelen: 12 x Solar Frontier thin film 170 WP.
Accu's: Tractie-accupakket 48 V, 400 Ah/c5, 608 kg.
Het onderwaterschip wordt voorzien van Finsulate gifvrije aangroeiwerende folie.
Zie voor de techniek Youtube: Jonge Seun Harlingen
De zonnepont Jacob Petrus van Kingmatille vaart in het Friese weidegebied. Bij het veerhuisje aan het Van Harinxmakanaal is een terras waar men koffie, fris of boerenijs kan gebruiken. De meeste passagiers komen per fiets uit de buurt en maken vaak een oversteek.
De zonnepont Jonge Seun vaart door de Harlinger zeehaven met eb en vloed. De meeste passagiers zijn toeristen die vrijwel altijd kiezen voor een rondje door de haven, een oversteek duurt ze te kort. Bij het schipperskantoor is geen terras.
Beide zonnepontjes hebben hun eigen charme. Bij Kingmatille is dat de landelijke rust en op het terrasje kunnen zitten met een versnapering, uitkijkend over de weilanden en het kanaal. Het vaarwater is zelden te ruig om te varen.
Er passeren vrachtschepen en jachten, maar marifoonverkeer is niet nodig.
In de Harlinger haven is het een af- en aanvaren van veerboten, zeilende charterschepen, viskotters, vrachtschepen en jachten. Het kan er flink waaien, dan staat er meer golfslag en dat stelt hogere eisen aan de rompvorm en aan het manoeuvreervermogen van de pont.
De schippers hebben een marifooncertificaat.